Kryddor kan användas till mycket!
Kryddorna jag har planterat börjar komma upp, iaf sallads basilikan och timjanen, chilin är mer än när jag tog fotot igår :)


Jag har funderat på vad mer jag kunde ha dem till än matlagningen och det var då jag kom att tänka på Lena Drameus-Åbergs underbara bok Kryddväxter – odla, laga njut! Den är tyvärr slutsåld på förlaget, men ska finnas som ljudbok och jag tänkte att jag skulle dela med mig av några tips idag från boken om vad man kan göra med olika kryddor. Läs, prova och njut!
Timjanbadet
Gör ett lindrande bad för värkande muskler med 5msk timjan till 1,5liter vatten som får koka 10 minuter under lock. Häll i badvattnet och njut!
Basilikate
Basilika har i alla tider ansetts lugnanade för spända nerver, huvudvärk och orolig mage. Brygg te av färska, frysta eller torkade blad. 1tsk per kopp. Låt dra i 5 minuter. Söta eventuellt med litet honung. Tänd ett ljus, njut och koppla av!
Lavendelolja
Skörda lavendelblommor eller ta vara på blommor och blad som du har klippt. Lägg dem i en kastrull och täck dem med solros eller olivolja och sjud sakta i 5 minuter. Låt svalna och häll på burk eller flaska. Ställ svalt och mörkt. Andvänd olja i badvattnet eller att gnida in tinningarna i vid huvudvärk, tandvärk eller illamående. Smörj frysande händer, fötter eller svårläkta sår med oljan. Tänk på hur mycket värme som har krävts för att få fram doft och kraft!
Njut och odla! Våren är här!
// Ebba